Zapalenie jelit – przyczyny, objawy i leczenie

Jelito cienkie i grube pełnią bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie. To właśnie w nich dochodzi do pobrania z pokarmu cennych składników odżywczych, a niestrawione, zbędne resztki zostają zebrane do wydalenia poza organizm. Jelita są wrażliwym organem, w którym często dochodzi do stanów zapalnych. W naszym artykule wskażemy, jakie są główne przyczyny, objawy oraz metody leczenia zapalenia jelit.

Przyczyny zapalenia jelit

Każdego dnia ludzkie jelita wykonują tytaniczną pracę i dokonują naturalnej selekcji składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wiele czynników może jednak spowolnić lub całkowicie uniemożliwić pracę jelit, a jednymi z najczęściej spotykanych przyczyn powstawania stanów zapalnych są:

  • jedzenie nieumytych bądź nadgniłych warzyw lub owoców, na których znajdują się liczne drobnoustroje chorobotwórcze,
  • picie niefiltrowanej, brudnej wody,
  • przewlekły stres,
  • nieprawidłowo dobrana dieta lub spożywanie nadmiaru wysoko przetworzonej żywności i dań typu instant, do których ludzki organizm nie zdążył się przyzwyczaić w toku swojej ewolucji,
  • spożycie trujących substancji, niejadalnych grzybów, suplementów diety lub leków.

Zdarza się też, że stany zapalne jelit są wynikiem obecności różnego rodzaju pasożytów, gnieżdżących się w ludzkim ciele. Chodzi głównie o tasiemca, glistę ludzką, lamblię jelitową i włosogłówkę, które osłabiają zarówno układ pokarmowy, jak i pozostałe organy, co prowadzi do ogólnej utraty sił witalnych oraz spadku kondycji. Przyczynami zapalenia jelit – w tym tak zwanego nieswoistego zapalenia jelit, mogą być również uwarunkowania genetyczne.

Nieswoiste zapalenie jelit

Co oznacza termin nieswoiste zapalenie jelit (w skrócie: NZJ)? Współczesna medycyna opisuje w ten sposób dwie jednostki chorobowe, w tym: Chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz  WZJG, czyli wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Obie choroby można zdiagnozować wyłącznie na podstawie szczegółowych badań krwi, gastroskopii, kolonoskopii oraz USG jamy brzusznej.

Co łączy Chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego? Znakiem rozpoznawczym obu chorób są nawracające biegunki – często z zawartością krwi, a także bóle brzucha oraz osłabienie organizmu wskutek utraty elektrolitów. Nieleczone zapalenia nieswoiste prowadzą do licznych powikłań i ciężkich chorób, takich jak: anemia, choroby stawów czy nawet – nowotwory.

Objawy zapalenia jelit

Wiele osób bagatelizuje problem przewlekłego zapalenia jelit, które ma charakterystyczne objawy, takie jak: biegunka, wymioty, bóle brzucha, spadek wagi, dreszcze, zimne poty, mdłości oraz gorączka. Stan zapalny uniemożliwia osobie chorej normalne funkcjonowanie, pogarsza się samopoczucie, wygląd oraz koncentracja.

Przewlekłe zapalenie jelita cienkiego lub grubego to stan, który można rozpoznać wówczas, gdy biegunka utrzymuje się dłużej niż kilka dni, a leczenie domowymi sposobami lub ogólnodostępnymi tabletkami bądź preparatami nie przynosi żadnych rezultatów. Jeśli mimo podania leków i zmiany diety biegunka się utrzymuje, jest to sygnał, że należy odwiedzić lekarza oraz wykonać serię niezbędnych badań.

Leczenie zapalenia jelit

Ciężkie, nawracające zapalenie jelit to choroba, której, mimo rozwoju współczesnej medycyny, nadal nie udaje się wyleczyć raz na zawsze, ale można znacznie poprawić stan zdrowia dzięki wielokierunkowym działaniom: leczeniu farmakologicznemu, zmianie diety na lekkostrawną oraz naturalnym, domowym sposobom i kuracjach ziołowych.

Potwierdzone badaniami zapalenie jelit wymaga specjalistycznego leczenia oraz całkowitej modyfikacji dotychczasowych nawyków żywieniowych. Pacjenci otrzymują odpowiednio dobrane leki przeciwzapalne, immunosupresyjne (na poprawę odporności), a także są poddawani nowoczesnemu leczeniu biologicznemu, z zastosowaniem naturalnych przeciwciał.

Domowe sposoby leczenia stanów zapalnych jelit

Wiele osób, które po raz pierwszy mierzą się z problemem uporczywych biegunek zastanawia się, jak wyleczyć zapalenie jelit, by zregenerować chore organy i nie pogorszyć swojego stanu zdrowia? Przed wdrożeniem jakichkolwiek, naturalnych metod leczenia, należy porozmawiać z lekarzem, który podpowie, jakie rozwiązania i kuracje ziołowe będą odpowiednie przy określonym typie schorzenia.

Wśród najpopularniejszych sposobów leczenia domowego zapalenia jelit, są między innymi: kuracje wodne i ziołowe o działaniu wzmacniająco-regenerującym. Woda i popularne rośliny okazują się nieocenionym źródłem cennych pierwiastków, utraconych w wyniku długotrwałych biegunek. Regularne picie wody oraz naparów sprawia, że poprawia się perystaltyka jelit i ogólne samopoczucie osoby chorej.

Domowe kuracje ziołowe na chore jelita

Aby wzmocnić jelito cienki i grube, trzeba przede wszystkim zadbać o ich nawodnienie. Wiele osób odwadnia się wskutek stanów zapalnych, co prowadzi do spowolnienia metabolizmu oraz zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych. W celu odbudowy struktury jelit warto sięgnąć po ogólno dostępne zioła: przeciwzapalny rumianek, dziurawiec, prawoślaz, a także łagodzący dolegliwości bólowe oraz wzdęcia koper włoski.

Jakie inne zioła są przyjazne dla jelit? Do codziennej diety warto włączyć regenerujący kminek, szałwię, arcydzięgiel, anyż, miętę, aloes oraz lukrecję. Obok ziół, równie istotne dla poprawy kondycji jelit jest picie zielonej herbaty liściastej, która świetnie nawadnia, wzmacnia system odpornościowy oraz zawiera cenne dla zdrowia przeciwutleniacze.

Dieta lekkostrawna na zapalenie jelit

Leczenie stanów zapalnych jelit należy rozpocząć od zmiany diety na lekkostrawną. Co to w praktyce oznacza? Trzeba w pierwszej kolejności zrezygnować z dań zawierających duże ilości cukru, soli i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, potraw smażonych, frytek, fast foodów, tłustych mięs i zawiesistych sosów, margaryny, grzybów, dań pikantnych, alkoholu, kawy oraz tłustego nabiału. 

Dieta lekkostrawna dla osób zmagających się ze stanami zapalnymi jelit obejmuje produkty, zawierające błonnik pokarmowy oraz dobroczynne bakterie, które stanowią naturalny probiotyk. Co jeść przy stanach zapalnych jelit? Wybór dostępnych produktów jest dość duży i każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

Zapalenie jelit – co jeść?

Aby poprawić kondycję jelit, warto wrócić do prostych, znanych od stuleci produktów spożywczych, takich jak: oliwa z oliwek i oleje roślinne – rzepakowy, słonecznikowy, lniany, pełnoziarniste pieczywo typu graham, żytnie, a także nabiał w postaci kefirów, jogurtów naturalnych bez domieszki cukru, niskotłuszczowego mleka. Tłuste mięsa należy zastąpić chudymi i gotowanymi, najlepiej rybami, drobiem, jagnięciną.

W procesie leczenia przewlekłego zapalenia jelit nieocenioną rolę odgrywają również domowe kiszonki, przygotowywane z kapusty, ogórków lub buraków. Są to tanie i sprawdzone probiotyki, które pozytywnie wpływają na stan błony śluzowej jelit oraz wspierają system odpornościowy w walce ze szkodliwymi bakteriami, jak Helicobacter pylori, których nadmiar prowadzi do powstawania biegunek i niestrawności.