Wzmożona produkcja kortyzolu: Wiąże się z przyrostem masy ciała (szczególnie otyłością brzuszną). Uniemożliwia redukcję masy ciała i przyrost masy mięśniowej, a także przyspiesza proces starzenia się.

Zmniejszone przyswajanie składników spożywczych: Przyczyną jest zmniejszona produkcja enzymów trawiennych. Powoduje obniżenie natlenienia, przepływu żółci z woreczka żółciowego i przepływu krwi w układzie pokarmowym.

Wzmożone wydalanie składników odżywczych z moczem Stres zwiększa wydalanie z moczem wapnia, magnezu, potasu, cynku, chromu, selenu i różnych pierwiastków śladowych.

Zmniejszona populacja flory jelitowej: Stres zabija zdrowe dla nas bakterie jelitowe, co może wywoływać problemy odpornościowe, niedobór składników odżywczych i zaburzenia trawienne.

Wzrost zatrzymywania płynów i sody: Może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi (nadciśnienia).

Obniżenie sprawności termicznej: Powoduje osłabienie zdolności organizmu do spalania kalorii.

Zmniejszenie produkcji tyroksyny: Prowadzi do zmniejszenia aktywności metabolicznej organizmu.

Wzrost poziomu cholesterolu: Stres podnosi poziom złego cholesterolu.

Wzrost agregacji płytek krwi: Istotny czynnik ryzyka chorób sercowych.

Zmniejszenie produkcji hormonów płciowych: Obniża popęd płciowy, poziom energii i redukuje masę mięśniową.

Wzrost reakcji zapalnych: Przyczyna wielu dolegliwości, w tym chorób serca i mózgu.

Spowolnienie procesu opróżniania żołądka: Może prowadzić do zaparć i stanowić czynnik ryzyka chorób okrężnicy.

Przyspieszenie procesu opróżniania żołądka: Może prowadzić do rozwolnień i powodować przedwczesne przedostawanie się cząsteczek pokarmu do jelita cienkiego –  prawdopodobnie jest to czynnik przyczyniający się do nadwrażliwości pokarmowych i różnych zaburzeń.

Zwiększenie nadwrażliwości pokarmowych: Najprawdopodobniej powodowane osłabieniem odporności i zespołem nieszczelnego jelita.

Obniżona produkcja kwasu hydrochlorkowego: Większość ludzi przeżywających wzmożony stres doświadcza redukcji kwasu żołądkowego, spowodowanej ograniczeniem przepływu  krwi do organów trawiennych przez układ nerwowy.

Zmniejszenie produkcji hormonu wzrostu: Jest to hormon kluczowy dla rozwoju, zdrowienia i odbudowy tkanek, ponadto poprawia spalanie tłuszczu i wzrost masy mięśniowej.

Wzrost insulinoodporności: Przewlekły umiarkowany stres może powodować niewrażliwość komórek na insulinę – czynnik powodujący cukrzycę, otyłość, choroby serca  oraz starzenie.

Zwiększenie zaburzeń funkcji dolnego zwieracza przełyku: Dolny zwieracz przełykowy nie otwiera się prawidłowo, co powoduje refuks zoładkowy (zgagę).

Zwiększenie stresu oksydacyjnego: Powoduje przedwczesne starzenie się organizmu i jest przyczyną źródłową wielu schorzeń.

Zwiększone ryzyko osteoporozy: Wykazano, że gęstość kości kobiet doświadczających stresu i depresji ulega obniżeniu. Stres zwiększa wydalanie z moczem wapnia, magnezu i boru.