Wzmożona produkcja kortyzolu: Wiąże się z przyrostem masy ciała (szczególnie otyłością brzuszną). Uniemożliwia redukcję masy ciała i przyrost masy mięśniowej, a także przyspiesza proces starzenia się.
Zmniejszone przyswajanie składników spożywczych: Przyczyną jest zmniejszona produkcja enzymów trawiennych. Powoduje obniżenie natlenienia, przepływu żółci z woreczka żółciowego i przepływu krwi w układzie pokarmowym.
Wzmożone wydalanie składników odżywczych z moczem Stres zwiększa wydalanie z moczem wapnia, magnezu, potasu, cynku, chromu, selenu i różnych pierwiastków śladowych.
Zmniejszona populacja flory jelitowej: Stres zabija zdrowe dla nas bakterie jelitowe, co może wywoływać problemy odpornościowe, niedobór składników odżywczych i zaburzenia trawienne.
Wzrost zatrzymywania płynów i sody: Może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi (nadciśnienia).
Obniżenie sprawności termicznej: Powoduje osłabienie zdolności organizmu do spalania kalorii.
Zmniejszenie produkcji tyroksyny: Prowadzi do zmniejszenia aktywności metabolicznej organizmu.
Wzrost poziomu cholesterolu: Stres podnosi poziom złego cholesterolu.
Wzrost agregacji płytek krwi: Istotny czynnik ryzyka chorób sercowych.
Zmniejszenie produkcji hormonów płciowych: Obniża popęd płciowy, poziom energii i redukuje masę mięśniową.
Wzrost reakcji zapalnych: Przyczyna wielu dolegliwości, w tym chorób serca i mózgu.
Spowolnienie procesu opróżniania żołądka: Może prowadzić do zaparć i stanowić czynnik ryzyka chorób okrężnicy.
Przyspieszenie procesu opróżniania żołądka: Może prowadzić do rozwolnień i powodować przedwczesne przedostawanie się cząsteczek pokarmu do jelita cienkiego – prawdopodobnie jest to czynnik przyczyniający się do nadwrażliwości pokarmowych i różnych zaburzeń.
Zwiększenie nadwrażliwości pokarmowych: Najprawdopodobniej powodowane osłabieniem odporności i zespołem nieszczelnego jelita.
Obniżona produkcja kwasu hydrochlorkowego: Większość ludzi przeżywających wzmożony stres doświadcza redukcji kwasu żołądkowego, spowodowanej ograniczeniem przepływu krwi do organów trawiennych przez układ nerwowy.
Zmniejszenie produkcji hormonu wzrostu: Jest to hormon kluczowy dla rozwoju, zdrowienia i odbudowy tkanek, ponadto poprawia spalanie tłuszczu i wzrost masy mięśniowej.
Wzrost insulinoodporności: Przewlekły umiarkowany stres może powodować niewrażliwość komórek na insulinę – czynnik powodujący cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz starzenie.
Zwiększenie zaburzeń funkcji dolnego zwieracza przełyku: Dolny zwieracz przełykowy nie otwiera się prawidłowo, co powoduje refuks zoładkowy (zgagę).
Zwiększenie stresu oksydacyjnego: Powoduje przedwczesne starzenie się organizmu i jest przyczyną źródłową wielu schorzeń.
Zwiększone ryzyko osteoporozy: Wykazano, że gęstość kości kobiet doświadczających stresu i depresji ulega obniżeniu. Stres zwiększa wydalanie z moczem wapnia, magnezu i boru.