Krótki poradnik dotyczący picia wody

Zapotrzebowanie na wodę

  • W zależności od masy ciała, zapotrzebowanie na wodę organizmu może być bardzo różne. Warto stosować się do zasady, wedle której należy spożywać ok. 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała.
    • Przykładowo, jeżeli ważysz 70 kg, twoje dzienne zapotrzebowanie na wodę będzie wynosić w przybliżeniu 2.1 litra.

To, ile wody powinieneś/powinnaś wypijać zależy od:

  • Poziomu Twojej aktywności
  • Ilości spożywanej codziennie kofeiny lub alkoholu
    • Zarówno kofeina i alkohol odwadniają nasz organizm, więc dbajmy o to, by proporcja wynosiła „1 do 1”.
  • Temperatury otoczenia.
    • W czasie upałów, twój organizm będzie wymagał większego nawodnienia ( zwróć uwagę czy dużo się pocisz)

Czytelnym sygnałem, świadczącym o tym, że  wypijasz wystarczającą ilości wody to :

  • Jasna barwa moczu
    • Jeżeli mocz jest ciemny i jest go niewiele, najprawdopodobniej nie pijesz wystarczająco dużo wody.
  • Obfitość moczu.
  • Musisz opróżniać pęcherz co 2 lub 3 godziny.
    • Jeżeli ciągle biegasz do toalety, może to oznaczać, że pijesz za dużo wody.
      • UWAGA: Kiedy zaczniesz zwiększać ilość wypijanej wody, BĘDZIESZ musiał/a korzystać z toalety częściej niż do tej pory, ale potrwa to najwyżej kilka dni, po upływie których organizm przystosuje się do nowych warunków.

Jak przestawić się na wodę, jeżeli jej nie lubimy?

  • Dodawaj do wody plasterki cytryny, limonki, ogórka lub pomarańczy.
  • Dodawaj do wody liście mięty.
  • Podgrzewaj wodę i pij ją z cytryną i sokiem z imbiru.

Dodatkowe wskazówki dotyczące spożywania wody

  • Wypijaj 0.5 litra wody (1-2 szklanki) od razu po przebudzeniu się ,rano.
    • Spałeś przez 6-10 godzin, więc czas się nawodnić!
    • Może ci to nawet zastąpić poranną kawę, gdyż nawodnienie organizmu i mózgu poprawi jasność myślenia i poziom energii.
  • Trzymaj ładny dzbanek w lodówce w domu lub w miejscu pracy, a w nim taką ilość filtrowanej wody, jaką chcesz spożywać każdego dnia.
    • Dzięki temu, będzie ci łatwiej pamiętać o piciu wody i kontrolować jej spożycie.
  • Wypijaj 0.2 litra wody przed rozpoczęciem ćwiczeń fizycznych.
  • Popijaj wodę powoli i z regularnymi przerwami w trakcie ćwiczeń.
  • Butelki, wszędzie butelki! Przechowuj szklane butelki z wodą w samochodzie, w biurze i w miejscu pracy.

Jak wybierać najzdrowsze rodzaje wody?

Filtrowanie wody poprawia jej smak i zapach, ponieważ redukuje ilość znajdującego się w niej chloru, który jest dodawany w celu eliminowania szkodliwych bakterii. Niektóre filtry redukują również zawartość innych substancji zanieczyszczających, takich jak ołów, benzen, eter tert-butylowo-metylowy, chloraminy i polichlorowane bifenyle.

Istnieje wiele rodzajów filtrów wodnych, jak i wiele technologii filtrowania wody. To, jaki filtr będzie dla ciebie najwłaściwszy, zależeć będzie od ilości przestrzeni, którą możesz wygospodarować na jego instalację, budżetu, którym dysponujesz i rodzaju zanieczyszczeń najbardziej rozpowszechnionych w rejonie, w którym mieszkasz.

Oto niektóre z wiodących typów filtrów i garść wskazówek, które pomogą ci zdecydować, który najlepiej odpowiada twoim potrzebom.

Rodzaje technologii filtrowania

Odwrócona osmoza: Proces ten polega na przepuszczaniu wody przez częściowo przenikalną membranę, która blokuje cząsteczki większe od cząsteczek wody. Odwrócona osmoza może usunąć wiele zanieczyszczeń, których nie zdoła usunąć węgiel aktywny, w tym arszenik, fluorek, sześciowartościowy chrom, azotany i nadchloran, a także niektóre pasożyty.

Odwrócona osmoza nie usuwa jednak chloru ani lotnych związków organicznych. Mimo to, cieszące się dobrą opinią modele stosują jednocześnie filtrację węglową, która zapewnia usuwanie także tych zanieczyszczeń.

Filtry działające w oparciu o odwróconą  osmozę skuteczniej usuwają wiele rodzajów zanieczyszczeń, lecz są droższe i wymagają częstszej konserwacji oraz większych ilości energii i wody w celu prawidłowego funkcjonowania.

Węgiel aktywny: Węgiel aktywny to węgiel drzewny poddany działaniu tlenu w celu otwarcia porów między jego atomami. Otwarcie porów zwiększa powierzchnię węgla i umożliwia mu wchłanianie i zatrzymywanie substancji zanieczyszczających. Kiedy pory się wypełniają, filtrowanie ustaje i filtr węglowy należy wymienić.

Węgiel aktywny nie usuwa pospolitych zanieczyszczeń, takich jak arszenik, fluorek, sześciowartościowy chrom, azotan i nadchloran. Ogólnie rzecz ujmując, filtry węglowe występują w dwóch postaciach: bloków węglowych i granulowanego węgla aktywowanego. Z obserwacji wynika, że pierwszy z wymienionych typów jest skuteczniejszy. Filtry węglowe usuwają mniej zanieczyszczeń niż filtry działające w oparciu o odwróconą osmozę, ale są tańsze i zużywają mniej wody i energii.

Rodzaje filtrów

Dzbanki lub duże dystrybutory: Są one zwykle wyposażone w filtr z węgla aktywnego, który usuwa zanieczyszczenia i poprawia smak i zapach wody. Wiele filtrów tego typu jest w stanie wyeliminować zanieczyszczenia chlorowe, rtęciowe i ołowiowe. Są łatwe w użyciu, nie wymagają instalacji i można je przechowywać w lodówce.

Z NAJWYŻSZEJ PÓŁKI: Dzban filtrujący wodę

Filtry montowane na kranie. Mocowane bezpośrednio do dzióbka kranu z przyciskiem on/off. Filtry mocowane do kranów to wygodne rozwiązanie dla gospodarstw domowych, w których spożywa się ilości wody większe od objętości pojedynczego dzbanka. Są one zwykle wyposażone w filtr z węgla aktywnego, który usuwa zanieczyszczenia i poprawia smak i zapach wody Wiele filtrów tego typu jest w stanie wyeliminować zanieczyszczenia chlorowe, rtęciowe i ołowiowe.

Filtry blatowe Filtry tego typu leżą zwykle na blacie kuchennym (stąd nazwa) i są bezpośrednio połączone z kranem za pomocą wężyka. Zawór przełączający umożliwia przełączanie między wodą filtrowaną i niefiltrowaną. Wodę filtrowaną pobiera się z dodatkowego kraniku, stanowiącego element filtra. Modele wykorzystują pełen zakres technologii, w tym węgiel aktywny i odwróconą osmozę. Skuteczność takich filtrów różni się zasadniczo w zależności od modelu, ale wiele filtrów blatowych usuwa całą gamę zanieczyszczeń.

Filtry pod zlewowe: Takie filtry montuje się pod kranami kuchennymi, podłączając je do przewodów doprowadzających wodę do kranów. Niektóre modele mają oddzielne kraniki do poboru wody. Modele wykorzystują pełen zakres technologii, w tym węgiel aktywny i odwróconą osmozę. Skuteczność takich filtrów różni się zasadniczo w zależności od modelu, ale wiele filtrów pod zlewowych usuwa całą gamę zanieczyszczeń. Są one idealne do filtrowania wody pitnej i wody do gotowania.

Woda butelkowana: Woda butelkowana to prosty i wygodny wybór, istnieje jednak wiele różnych rodzajów takiej wody.

Ważne jest, aby pozyskiwać rzetelne informacje dotyczące tego, skąd pochodzi kupowana przez nas woda. Dowiedziono, że wiele firm dopuszczało się oszustw, dolewając do butelek zwykłą wodę z kranu , aby zwiększyć swoje zyski. Tak więc kupuj wodę jedynie ze sprawdzonych źródeł!

Woda mineralna: Taka woda pochodzi ze źródeł mineralnych i zawiera rozmaite minerały, w tym związki solne i siarczane. Na przykład: Evian

Woda artezyjska: Woda gruntowa tego typu gromadzi się pod ciśnieniem między warstwami podziemnej skały, zwanymi warstwami wodonośnymi. Woda artezyjska wydobywa się na powierzchnię warstwy wodonośnej po podłączeniu do niej studni (tzw. studnie artezyjskie)

Woda źródlana: Wodę tę pozyskuje się z podziemnych złóż, z których w naturalny sposób wypływa ona na powierzchnię ziemi. Pobór takiej wody musi następować przy samym źródle lub przez podziemny odwiert prowadzący do źródła.

Woda oczyszczona: Woda wyprodukowana poprzez proces destylacji, dejonizacji lub odwróconej osmozy.

Inne czynniki, które należy rozważyć przy zakupie wody butelkowanej

Butelki, do których wlewa się wodę, wykonane są zwykle z tereftalanu polietylenu (PET), który jest ogólnie uważany za bezpieczny. Kiedy jednak woda jest przechowywana w wysokich temperaturach, z plastiku do wody mogą przedostawać się związki chemiczne zagrażające naszemu zdrowiu.

Oprócz tego, butelki plastikowe szkodzą zdrowiu naszej planety z powodu olbrzymich ilości paliw kopalnych spalanych w procesach napełniania i transportu butelek. Wyprodukowanie butelki wody pochłania trzy razy więcej wody niż ta jej ilość, która trafia do butelki. Co gorsza, plastikowe butelki rozkładają się przez 500-1000 lat i stanowią jedno z najgorszych zanieczyszczeń oceanicznych.

Najlepszym wyborem jest korzystanie butelek nie wykonanych z plastiku, takich jak butelki wielokrotnego użytku z nierdzewnej stali, wyposażone w technologię odwróconej osmozy, np. Hydro Flask lub Klean Kanteen.

W czasach, w których posiadanie butelki wody pod ręką to absolutna konieczność, szukaj marek z logo certyfikacji NSF/ANSI STANDARD 61 (Oznacza że produkt spełnia restrykcyjne wymogi normy „NSF/ANSI 61 Drinking Water System Components – Health Effects”) lub atest PZH, albo wybieraj marki produkujące wody w butelkach szklanych. Choć są one droższe, można je „zmywać” i napełniać wielokrotnie, a ponadto pomagają ratować naszą planetę!