Najlepszym sposobem na dietę przeciwzapalną jest zawarcie w niej pokarmów roślinnych – warzyw, owoców, orzechów, ziaren oraz roślin strączkowych. W miarę możliwości, wybieraj produkty organiczne, aby unikać pestycydów, które powodują reakcje zapalne w organizmie.
10 smakołyków o właściwościach przeciwzapalnych
Czarne jagody | Czarne jagody zawierają antocyjany, rodzaj przeciwutleniaczy, które cechują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Czarne jagody są również bogate w witaminę C i resweratrol, które wywołują reakcje przeciwzapalne poprzez redukcję sprzyjających zapaleniom wolnych rodników. |
Brokuły | Brokuły są pełne utleniaczy i fitozwiązków, takich jak witamina C, luteina i sulforan. Są one również bogatym źródłem witaminy K, która pomaga regulować reakcje zapalne w organizmie. |
Imbir | Imbir zawiera gingerole, związki przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i zapobiegających schorzeniom. Pomagają one blokować geny i enzymy powodujące zapalenia w organizmie. |
Czarna czekolada | Naukowcy odkryli, że znajdujące się w naszych żołądkach drobnoustroje fermentują czekoladę, w wyniku czego powstają związki chemiczne o dobroczynnym oddziaływaniu na serce i właściwościach przeciwzapalnych, które blokują geny związane z zapaleniami. (Upewnij się, że przynajmniej 70% składu czekolady to kakao i że nie ma w niej dodanego cukru) |
Czerwona papryka | Czerwona papryka jest bogata w przeciwzapalną witaminę C, a także pełna fitozwiązków, takich jak betakaroten, kwercetyna i luteolin, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają reakcje zapalne. |
Kurkuma | Kurkumina, która nadaje kurkumie jej jasnopomarańczowy kolor, to silny związek przeciwzapalny. Badania dowiodły, że kurkumina bezpośrednio hamuje uruchamianie się procesów zapalnych, zapobiegając powstawaniu sprzyjających zapaleniom enzymów. |
Czarna fasola | Czarna fasola zawiera skrobię oporną, prebiotyk fermentowany przez dobroczynne bakterie w naszych jelitach do postaci kwasu tłuszczowego o właściwościach przeciwzapalnych – maślanu. |
Oliwa z oliwek | Odkryto, że kluczowym składnikiem przeciwzapalnym oliwy z oliwek jest oleokantal. Pomaga on łagodzić uszkodzenia chrząstki stawowej, ponieważ ma, podobne do Ibuprofenu, działanie zapobiegające powstawaniu sprzyjających zapaleniom enzymów. |
Nasiona chia | Nasiona chia zawierają przeciwzapalne kwasy ALA Omega-3, co czyni je istnym super-pokarmem przeciwzapalnym. |
Bulion kostny | Bulion pełen jest przeciwzapalnych aminokwasów (glicyna, prolina) i żelatyny, które pomagają w odbudowie nabłonka jelitowego i wspierają nasze przeciwzapalne drobnoustroje jelitowe (Aby zapewnić sobie optymalne wartości odżywcze, upewnij się, że bulion wyprodukowano na bazie organicznych kości pochodzących od zwierząt karmionych trawą). |